Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RB

Náznaky říkají, že Abraham žil někdy počátkem 18. století za Chamurapiho. Pak ovšem nemohl putovat z Uru, protože Ur již asi tisíc roků neexistoval. Také nemohl putovat z Uru chaldejského, který vznikl až někdy v 9. století. Také je otázkou, jestli nějaký Abraham vůbec existoval. Mhla to být jen personifiákace toho, že byly zrušeny lidské oběti, zejména oběti dětí.

0 0
možnosti
MP

Ur sumerský byl kolem r. 2003 vypleněn Elamity a pak možná ještě přežíval. Pokud máme důvody datovat Exodus do 18. egyptské dynastie. pak by po přičtení egyptského zajetí a putování patriarchů připadlo, že Abram se svým otcem z tohoto Uru vyšli před touto událostí. Jako Kaldejský Ur je nazván v Novém Zákoně, protože v té době jižní oblast Babylónie byla obývána Chaldejci.

Pak je zde druhá možnost, že šlo skutečně o Ur v podhůří Araratu v době, kdy tam Chaldejci ještě sídlili, tedy před obdobím nájezdů proti Babylonii.

0 0
možnosti
Foto

Zajímavé čtení, těším se na pokračování, ... karmaR^

0 0
možnosti
Foto

"tehdy rozšířený Baalův kult, nazývaný také kult plodnosti, se vyznačoval divokými sexuálními orgiemi, které byly formou bohoslužby" - to je škoda, že tohle náboženství už neexistuje. To by bylo pro lidstvo přínosem. Mojžíš přinesl jenom vraždění. A mimochodem já vraždění nenazývám "dobrodružství". A nepříjde mi vhodné překrucovat Starý zákon aby byl o cestování. Hlavní téma je evidentně to jak Izrael zabíjí všechny kolem sebe a bůh jim v tom pomáhá, dokud ho poslouchají. A když ho přestanou poslouchat, tak on jim přestane pomáhat v zabíjení. To je celá pointa knih Mojžíšových.

0 1
možnosti
MP

No vidíte, zrovna v neděli jsem si otevřel Žalm 106, 34-38 kde je jasně psáno důvod vybití kenaánských národů. Obětování vlastních dětí, jak si můžete v každé lepší historické práci ověřit. Původně jsem přemýšlel, zda autora blogu doplnit, ale když už jste skočil na špek :-) Jinak univerzalita lidských práv je až důsledkem křesťanské civilizace. Ve starověku se národy mezi sebou vybíjely, v lepším případě " jen " zotročovaly. A to i ke Kenaánu byl Hospodin spravedlivý, když Abramovi říká : Sem se vrátí až čtvrté pokolení, neboť se ještě nenaplnila míra Emorejcovy nepravosti ( Gn 15,16 )

0 0
možnosti

"Kdo čte Starý zákon poprvé, je obvykle překvapen" ... krvežíznivostí popisovaného boha a množstvím lidí, které zabil nebo nařídil zabít.

Při druhém čtení si začne všímat detailů, jako třeba že Abraham se živil tím, že pásl svou manželku.

0 2
možnosti
MP

Nepásl. Bál se, že ho faraon ( Gn 12 ) nebo gérarský abímelek ( Gn 20 ) zabijí, aby si Sáru mohli vzít za manželku.

0 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4486x
Jmenuji se Ondřej Havelka, jsem cestovatel, religionista, teolog, podnikatel. Zabývám se mezikulturním a mezináboženským dialogem.

 

Seznam rubrik